Cuprins
Pete hiperpigmentare – Ce sunt?
Petele maronii sunt zone ale pielii unde s-a produs mai multă melanină din diverse motive. Acestea apar în zone variate, nu doar pe față și sunt destul de inestetice.
Cauzele sunt diverse, iar forma și gravitatea variază de la persoană la persoană. Petele hiperpigmentare pot apărea de la expunerea la soare, pe bază hormonală mai ales în sarcină (melasmă) sau ca urmare a unei inflamații, răni precum cele produse de acnee.
Nu toate tenurile se pătează așa repede, unele chiar deloc. Cele mai predispuse la pete pigmentare sunt cele cu fototip III, IV, V și VI conform scalei Fitzpatrick.
Cum se poate preveni apariția unor pete hiperpigmentare?
Cel mai important este să folosești SPF zilnic, reaplicată la 2 ore mai ales dacă stai afară. Vara minim SPF50 iar iarna SPF30. Pe lângă protecția solară trebuie sa in vedere că orice agresiune aduci pielii, poți crea leziuni și astfel te vei trezi cu pete maronii care trec foarte greu.
Ce altceva poate cauza apariția petelor maronii?
- Nu folosi unelte pentru scoaterea punctelor negre sau a coșurilor. Pentru extracții mai bine mergi la un estetician sau la dermatolog.
- Nu folosi produse foarte puternice care te pot irita tare. Dacă testezi un produs nou, integrează-l treptat în rutină,și încetează să îl folosești dacă vezi că îți agresează tenul.
- Nu sta la soare în mod excesiv. Chiar dacă acum ajungi la un bronz frumos, peste câtiva ani petele își vor face apariția.
Dacă nu ai reușit să prev apariția petelor pigmentare, trebuie să știi că soluții există însă trebuie avută răbdare, multă răbdare. Petele se tratează greu, poate dura chiar și 1-2 ani până vei scăpa de toate. Rezultate mai rapide dau laserele și peelingurile chimice, însă sunt mult mai scumpe.
Poți începe însă prin a integra în rutina ta aceste ingrediente care te vor duce către o piele frumoasă și curată.
5 Ingrediente care te scapă de pete hiperpigmentare
Hidrochinona
Cel mai eficient ingredient folosit pentru reducerea petelor pigmentare. La noi însă nu se găsește niciun produs acre se poate cumpăra fără prescripție medicală. Însă o vizită la dermatolog poate fi de ajutor. Îți poate face o rutină completă potrivită tenului și problemelor cu care te confrunți. Este de reținut faptul că folosirea hidrochinonei un timp îndelugat poate duce la probleme mult mai mari precum ocronoza. Din acest motiv este foarte importantă consultarea unui specialist.
Arbutina
Mult mai sigură și mai blândă ca și hidrochinona, dar cu rezultate extrem de bune. Arbutina reduce sinteza de melanină reușind astfel să trateze și să prevină apariția acestor pete hiperpigmentare.
Retinoizi
Produsele pe bază de retinoizi precum, retinol, retinal sau tretinoin, nu ajută doar la reducerea petelor, ci sunt extrem de folositoare și pentru tratarea acneeisau a diminuării aspectului ridurilor. Stimulează procesul de regenerare celulară aducând la suprafață o piele mai fină, mai curată și mai uniformă.
Vitamina C
Împreună cu crema SPF fac echipă și previn apariția unor pete hiperpigmentare. Vitamna C și derivatele acesteia sunt ingrediente cu proprietăți antioxidante. Folosite temeinic dimineața înainte de crema cu protecție solară aduc un plus de luminozitate pielii uniformizând și petele.
Lemnul Dulce
Lemnul dulce ajută nu doar la reducerea petelor pigmentare ci are și efect antiinflamator. Mai blând cași alte ingrediente folosite pentru reducerea petelor, lemnul dulce funcționează prin inhibarea tirozinazei, enzima responsabilă de apariția pigmentării.
Acidul Kojic
Unul dintre cei mai iubiți acizi când vine vorba de tratarea petelor pigmentare. Are efect antioxidant, antiinflamator și antibacterial. Acidul Kojic inhibă producția de melanină conferind luminozitate pielii și îmbunătățește fermitatea acesteia.
[/row]Acidul Azelaic
Este des folosit și în cazul tratamentului împotriva rozaceei și a urmelor lăsate de acnee. Un acid foarte potent, dar și blând în același timp. Are proprietăți antibacteriene, antiinflamatorii și are un efect exfoliant reușind astfel să aducă unplus de luminozitate și uniformitate pielii.
Pingback: Acizii AHA și BHA - Cum îi folosești? - BeautyArena.ro
Pingback: Acidul Mandelic - Aliatul tenului sensibil - BeautyArena.ro
Pingback: Cum alegi un antioxidant pentru tenul tău? - BeautyArena.ro
Pingback: Cremă pentru coșuri - minunea din tub - BeautyArena.ro
Pingback: Față de pernă de mătase - Secretul unui ten curat și tânăr - BeautyArena.ro
Pingback: Top 5 produse pentru ten de folosit în sezonul rece - BeautyArena.ro
Pingback: Tratamente pentru ten de făcut iarna - BeautyArena.ro
Pingback: Ingredientele cheie pentru pregătirea tenului primăvara - BeautyArena.ro
Pingback: Tranexamic acid - Ce este și ce beneficii are - BeautyArena.ro